TALIS розшифровується як «Міжнародне дослідження “Навчати і навчатися”». Це анкетування педагогів і керівництва шкіл щодо різноманітних аспектів їхньої професії. Дослідження проводить Організація економічного співробітництва та розвитку з 2008 року — кожні 5–6 років. Новий цикл розпочнеться у 2024 році.

В Україні його національним центром стане громадська організація EdCamp Ukraine, яка реалізує його разом з Українським центром оцінювання якості освіти.

Дослідження проводять у форматі анонімного опитування вчителів і керівництва шкіл і використовують тільки для збору наукових даних. Приблизна вибірка польового етапу для однієї країни — 30 шкіл і 600 освітян, основного етапу дослідження — 200 шкіл і 4 000 освітян.

TALIS+ — це додатковий раунд для країн, які ще не брали участі в дослідженні і не встигли приєднатися до основного раунду 2024 року. У цьому раунді використовуватимуть ідентичні інструменти дослідження, що й у 2024 році, а отримані результати будуть придатними для міжнародного порівняння з результатами 54 країн з основного й додаткового раундів як серед країн — учасниць ОЕСР, так і інших економік світу.

Організатори зазначають, що українські результати TALIS можуть бути корисними для реформування системи педагогічної освіти та галузі підвищення кваліфікації вчителів. Крім того, TALIS розроблено у спосіб, який дає змогу враховувати отримані результати під час формування освітніх політик. Зокрема, там досліджують такі теми:

– соціально-емоційне навчання;
– використання цифрових ресурсів для навчання, включно із ШІ, у тому числі для гібридного формату;
– рівність, зокрема, гендерна;
– викладання екологічної сталості.

Звіти з дослідження 2018 року можна подивитися тут: том 1 — про знання й навички освітян, том 2 — про престиж професії, освітянську культуру та задоволеність від роботи, том 3 — про зв’язок між TALIS і PISA. 


Поділитися цією статтею