Учителів запрошують навчитися поєднувати диджитал, освіту і мистецтво

Музей Івана Гончара з нагоди запуску проєкту «Музей Івана Гончара online: відкрита платформа про українську традиційну культуру», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду і Zagoriy Foundation, запрошує вчительську аудиторію до розмови про те, як ефективно використовувати онлайн-інструменти в навчальному процесі і позашкільному вихованні.

«Ваших дітей не здивуєш ні VR-окулярами, ні трембітою? Вони навідріз відмовляються змінити ґаджет на писачок? Нема поруч музею, а якщо і є, то на екскурсії не допросишся вимкнути смартфон і увімкнути увагу офлайн? Знайома картина, але спробуємо поговорити з гіками їхньою ж мовою», — обіцяють організатори.

Слухачам пропонують розібрати три кейси.

  • Спікерка: Ірина Жданова, засновниця наукового ліцею «Міжнародна зелена школа імені Клима Чурюмова», кандидатка історичних наук

Тема: Традиційне українське мистецтво і математика: як захопити дитину наукою, відкриттям України, світу

Розповість, як можна вивчати симетрію на уроках математики і мистецтво писанки — на уроках праці. Як створити різдвяний солом’яний павук у родині і вивчити будову кристалів. Як захопити відкриттям дивовижного світу зірок на небі і в традиційному українському мистецтві. 

  • Спікерка: Софія Рябчук, керівниця відділу освітніх програм Мистецького арсеналу, перекладачка

Тема: Сила експонату: як музейний об’єкт може допомогти у навчанні

«Діти змалечку вивчають світ через речі. Музейний експонат — це насамперед річ. І дуже простий, доступний інструмент, який легко використовувати в освіті. Перевага сучасного світу полягає в тому, що ми можемо підсилювати свій навчальний процес музейними онлайн-колекціями. Як перетворити музейний предмет на захопливий інструмент навчання? Поговоримо, чому це цікаво, корисно і вимагає зовсім мало зусиль. А також дізнаємось, як місцеві музейні колекції інтегруються в шкільні уроки в Польщі та США»

  • Спікерки: Ярослава Музиченко, наукова співробітниця Музею Івана Гончара, методологиня курсу, авторка освітніх музейних програм; Мирослава Вертюк, заступниця директора Музею Івана Гончара з нематеріальної культурної спадщини, засновниця дитячої школи традиційної культури Орелі»;

Тема: «Знай свою Україну» перший онлайн-курс про традиційну українську культуру

Методологині курсу представлять новий освітній продукт, створений спільно з благодійним фондом «Коло» і студією онлайн-освіти EdEra.

Завдання курсу — не переробити сучасних дітлахів і підлітків, озброєних планшетами й смартфонами, на героїв української літератури 19-го століття, а додати в їхню «базову прошивку» «коди» предків, поєднати технологічне сьогодні і архаїчне вчора у живий ланцюг, щоб прийти у завтра не з нульовим багажем, а з багатим культурним спадком, який утворився внаслідок кількасотрічних культурних нашарувань в житті народу.

Освітній онлайн-курс «Знай свою Україну»:

1) складається з чотирьох модулів, що відповідають чотирьом порам року і календарним святковим циклам: Різдво, Великдень, Купала, Покрова;

2) легко адаптується для використання в загальноосвітніх закладах у рамках інтегрованих уроків з історії, мови, літератури, музики та мистецтва, трудового навчання;

3) зручний для персонального користування та ознайомлення в родині.

Для участі у вебінарі слід зареєструватись за посиланням.

Детальніше — на сайті.

Поділитися цією статтею