Зараз у шкільних вчителів існує навантаження, яке потребує подекуди в чотири рази більше часу для освітян, ніж це було до пандемії та повномасштабного вторгнення. Як розповіла в інтерв’ю РБК Україна заступниця міністра освіти Надія Кузьмичова, у деяких навчальних закладах одночасно вчаться чотири категорії учнів.

  • Це навчання офлайн або змішана форма навчання (коли тиждень хтось вчиться очно, а хтось з учнів — дистанційно, на наступний тиждень вони міняються).
  • Коли діти вчаться дистанційно, залишаючись на території України, просто змінивши регіон проживання. Цих учнів долучають до уроку, який учитель проводить в школі.
  • Школярі, які виїхали за кордон, але залишаються зарахованими на дистанційну форму навчання, хоча онлайн-уроків не відвідують, бо мусять бути присутніми в іноземній школі.
  • Четверта категорія – діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях і теж вчаться в українських школах дистанційно.

Плюс продовжують існувати такі форми навчання як-то індивідуальна чи сімейна екстернатна. Від цього зростає навантаження на педагогів, а також страждає якість освіти.

«Це виклик. Його потрібно чесно визнавати, і реагувати на нього. І говорити про те, що всі ці категорії учнів мають бути розведені по окремих класах, або формах навчання. Якщо це очне навчання, то вчитель працює лише з очною аудиторією. Дистанційне навчання – окремі дистанційні класи», — розповіла заступниця Оксена Лісового.

Якщо в школі є кілька класів, тоді один стане виключно для очного навчання, в іншому —вчителі опікуватимуться дистанційними учнями. Мета, пояснила Надія Кузьмичова, в тому, щоб учень отримував якісну освіту і для цього буде запропонована форма і формат навчання, які відповідають їхнім запитам. Навчання різних категорій учнів у різних форматах буде обов’язковим з 1 вересня 2025 року.

Поділитися цією статтею