Право на щорічну відпустку підвищеної тривалості (56 днів) для вчителів зберігається під час дії воєнного стану, однак роботодавець своїм рішенням може обмежити таку відпустку до 24 днів. Відповідно, надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Про це в коментарі для Освіторія.Медіа розповів юрист Олександр Брижак. 

Загалом питанню відпусток приділено увагу в статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»:

  • За рішенням роботодавця щорічну основну відпустку може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. Особливий наголос на те, що це право роботодавця, а не обов’язок, — пояснює Олександр Брижак.
  • Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більш ніж 24 календарні дні, то надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.
  • У період дії воєнного стану надання працівнику будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв’язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку за рішенням роботодавця може здійснюватися без збереження заробітної плати. Надання невикористаних днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. За рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

ВАЖЛИВИЙ НЮАНС: Норми, наведені у пунктах 2 і 3, не застосовуються до керівних працівників закладів освіти та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Поділитися цією статтею