Цьогоріч вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку. Вступ на денну форму навчання можливий лише за державним замовленням. Для цього виділили 7000 бюджетних місць.

Про оновлені правила вчора повідомили в МОН.

Згідно з новими правилами переведення з інших форм навчання на денну форму навчання буде недоступним. А поновлення навчання на денній формі дозволяється лише особам, які не є військовозобов’язаними, а також іншим категоріям, яким законно дозволено переривати навчання (вагітність, військова служба, медики тощо). 

Причиною зміни умов вступу називають рекордну кількість вступників призовного віку.

«Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань — це чудово. Фіктивне навчання — ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024», — зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. 

До 2022 року до аспірантури щороку вступало 7-8 тис. осіб. Для порівняння: у 2024 на тест для вступу в магістратуру та аспірантуру записалося понад 246 тис. осіб. З них 91 561 особа — це чоловіки віком 25-60 років, у яких вже є ступінь магістра чи спеціаліста.

«Те, що система освіти стала такою “дірою” для ухилянства, свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають значення. Не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість. А інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших. Так не повинно бути», — наголосив міністр.

Наразі для вступу необхідно складати уніфікований єдиний вступний іспит. У частині ТЗНК його необхідно скласти на рівні 160 балів. Щодо ЄВІ в частині іноземної мови, то оцінка вступника може не враховуватися в конкурсному балі під час вступу в аспірантуру. Це буде вирішувати заклад освіти. Натомість оцінка, отримана в результаті складання ЄВІ в частині іноземної мови, залишається обов’язковою для вступу на магістерські програми.

Поділитися цією статтею