У Львові відбувся найбільший в Україні фестиваль освіти «Вчителі майбутнього», який вже вчетверте організували громадська спілка «Освіторія» та Холдинг емоцій «!FEST». Подія пройшла 20-21 червня, зібравши 2500 освітян з усієї країни, українських та світових лідерів громадської думки в галузі освіти, суспільних трансформацій та інновацій, представників українських та міжнародних громадських організацій.

Головна тема освітнього фестивалю «Вчителі майбутнього 2024» — «Сила освіти під час війни».

Захід розпочався з панельної дискусії за участі міністра освіти і науки України Оксена Лісового, голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, директорки дошкільного навчального закладу Світлани Білогурової, солдата 61-го Окремого стрілецького батальйону ЗСУ, директора Гнідинцівської школи Варвинської ОТГ Володимира Алєксєєва, вчительки географії Каховської гімназії Наталії Пашковської. Модерував панельну дискусію наймолодший журналіст України Кирило Передрій з Покровська.

«Вже другий рік поспіль відвідую фестиваль, щоб передусім подякувати нашим освітянам — як з головної сцени, так і в особистих розмовах. Приклад українських учителів  більше, ніж просто сила. Дякую Освіторії та !Fest за крутий майданчик, який єднає вчителів, освітніх управлінців, вихователів, школярів, топових експертів та громадських діячів. З командою МОН використовуємо цю можливість як чергову нагоду почути ідеї, зауваження, запитання, пропозиції», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

На відкритті найбільшого в Україні освітнього фестивалю «Вчителі майбутнього» також виступила перша леді України Олена Зеленська: «Учитель, який проводить урок із підвалу, під обстрілами,  уже такий самий символ нашої оборони, як і військовий на передовій, як рятувальник на місці обстрілу. Кожна вчительська історія зараз  унікальна, драматична та заслуговує на те, щоб бути розказаною. Кажуть, учитель повинен бути прикладом. Ви вже стали таким прикладом для своїх учнів».

Цьогоріч на учасників і учасниць «Вчителі майбутнього» чекало понад 10 тематичних напрямів — від філософії освіти, дошкілля та НУШ до цифрової трансформації, освітнього менеджменту, ШІ, ментального здоров’я тощо. Також презентували дослідження українського вчительства: «Ефективність сучасного вчителя: погляд держави, студента та самого вчителя».

«Ця подія багато значить для всієї команди. Цілий рік ми збираємо найкращі враження, теми, ноу-хау і спікерів, аби привезти всі ці скарби на фестиваль, до вчителів, які щодня будують майбутнє нашої країни у своїх класних кімнатах. Позаду ще один нелегкий навчальний рік в умовах повномасштабної війни, але потрібно і важливо зараз — дивитися в майбутнє, триматися разом і не ставити життя та освіту на паузу», — сказала Зоя Литвин, голова Освіторії та співорганізаторка фесту.

Співвласник Холдингу емоцій «!FEST», співорганізатор фесту український підприємець Юрко Назарук також підкреслив роль учителів: «Українські вчителі щоденно роблять речі, які межують з надреальністю. І я неймовірно вдячний, що вони поділилися своєю енергією з нами. Як організаторам, звичайно, нам було дуже важливо, що стільки людей приїхали на фестиваль. Вірю, що всі наші гості відчули та побачили, наскільки вони важливі! Адже вчителі це майбутнє! Я переповнений емоціями. Фантастика, що ми можемо проводити масштабні освітні події в такий час».

За два дні на території освітнього фесту відбулося більш ніж 230 подій: панельних дискусій, презентацій, лекцій, майстерок та інтерактивних форматів. Серед спікерів фесту були, зокрема, Наталія Кривда, голова наглядової ради УКФ, Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, Лілія Гриневич, перша проректорка з науково-педагогічної та міжнародної діяльності Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Ділитися досвідом і знаннями з українськими освітянами також приїхали міжнародні експерти, зокрема, засновник дослідження PISA Андреас Шляйхер, ексміністр освіти і науки Литви Гінтарас Степонавічюс, керівник освітнього напряму Google в Центральній Європі Павел Червоний та інші.

Фестиваль «Вчителі майбутнього 2024» відбувся за підтримки групи компаній WINNER, компаній EdPro та HIT-Навчання і технології, Львівської міської ради, Норвезької ради у справах біженців в Україні, міжнародної неурядової організації War Child Alliance, Coca-Cola HBC і крафтової пивоварні Правда. Інформаційними партнерами фестивалю «Вчителі майбутнього 2024» стали 1+1 media, а Radio SKOVORODA поспілкувалися наживо зі спікерами та організаторами в мандрівній студії.

На закритті заходу організатори оголосили дати проведення майбутнього фестивалю наступного літа: «Вчителі майбутнього» відбудеться у Львові 19 та 20 червня 2025 року.

Поділитися цією статтею