Народна депутатка Наталія Піпа зазначила, що її законодавча ініціатива не містить жодного покарання ані для учнів, ані для їхніх батьків за вживання мови країни-агресора на території навчального закладу. Про це авторка законопроєкту написала на своїй Facebook-сторінці. 

За її словами, відповідальність за дотримання мовного законодавства в освітніх закладах буде покладено на керівників та власників шкіл, педагогів. 

«Законопроєкт передбачає, що засновники, керівники та педагоги мають сприяти створенню українськомовного середовища через бесіди, роз’яснення та заохочення, а не покарання. Конкретні заходи будуть прописані в підзаконних актах, які Кабмін і МОН розроблять у разі прийняття закону», — написала Наталія Піпа.

Фото із Facebook-сторінки Наталї Піпи

Водночас народна депутатка нагадала, що освітяни вже мають прописані в законодавстві санкції за порушення мовних норм. Це, зокрема, закони «Про освіту» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з ними Уповноважений із захисту державної мови має право складати протоколи та виносити постанови про адміністративні штрафи.

Мета нового законопроєкту № 12086, запевняє депутатка Піпа, не запровадити нові види покарання, а уточнити, «що перерва і інші активності на території закладу освіти — це теж освітній процес».

Законопроєкт № 12086 зареєстрували у Верховній Раді 1 жовтня 2024 року, його підтримало Міністерство освіти.

Поділитися цією статтею