Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» розповів про кількість студентів, яких цього року зарахували на спеціальність «Середня освіта». На бюджетних місцях — 6 100 студентів, 2 500 — на контракті, з них 300 отримали грант на навчання.

Спеціальність 014 «Середня освіта» готує вчителів, які працюватимуть з учнями базової та старшої школи, тобто в 5–11(12)-х класах. Майбутні вчителі з математики, біології та здоров’я людини, хімії, географії, фізики та астрономії, інформатики, технологій, природничих наук, захисту України мають від держави спеціальну підтримку — обрання цієї спеціальності пріоритетною підвищує конкурсний бал і, відповідно, шанси на зарахування.

Попри популярність спеціальності «Середня освіта» Михайло Вінницький визнав, що ті, хто на неї подається, мають нижчий середній бал, аніж вступники на журналістику, фінанси та право:

«На жаль, так, ця проблема в нас простежується на спеціальності «Середня освіта», тому що вона, м’яко кажучи, не дуже приваблює вступників, які мають найвищі бали. Очевидно, це пов’язано з низькою стартовою зарплатою вчителя, і над цим питанням Міністерство активно працює, про що неодноразово говорив міністр Оксен Лісовий».

Випускники спеціальності «Середня освіта» можуть працевлаштуватися в школах, училищах та коледжах, закладах позашкільної освіти, а також у приватних освітніх закладах на кшталт розвивальних центрів, у благодійних організаціях, які опікуються питанням виховання дітей, пише education.ua. Після навчання на спеціальності «Середня освіта» можна працювати не лише вчителем обраного предмета, а й обіймати такі посади: педагог-організатор, репетитор, асистент вчителя, методист в освітніх установах, лаборант на кафедрі, координатор освітніх проєктів, адміністратор в освітніх закладах, тьютор або консультант з освітніх програм, копірайтер, керівник гуртка, діловод, офіс-менеджер.

У 2024 році для вступу на вчителя на бюджет конкурсний бал має бути вищим за 130. Для вступу на контракт кожен університет самостійно встановлює мінімальний бал, але він має бути вищим за 100.

Поділитися цією статтею