Мандрівний Музей науки запрошує дітей і дорослих із прифронтових і прикордонних регіонів України на безплатні виставки експонатів цікавої науки. Автор ініціативи — Мала академія наук України. Мандрівний Музей науки — це програма компенсації освітніх втрат для регіонів, які особливо потерпають від війни. Проєкт покликаний забезпечити школярам із прифронтових і прикордонних областей доступ до науково-пізнавальних можливостей, а також створити для них сприятливе психоемоційне середовище.

Серед експонатів Музею науки на колесах відвідувачі зможуть побачити:

  • магнітний міст;
  • лабіринт для перевірки вестибулярного апарату;
  • прозоро-непрозоре скло;
  • модель іглу;
  • обертовий стілець;
  • повітряний глушник;
  • в’язкі рідини;
  • подвійний слайд;
  • людську ланку та інші.

Перша виставка з 16 до 20 вересня відбудеться в Чернігові (ТРЦ Hollywood, проспект Левка Лук’яненка, 74), попередній запис за телефоном +380 63 291 20 96.

  • Конотоп (Сумська область) — Лубни (Полтавська область) — 4–18 жовтня 2024 р.
  • Прилуки (Чернігівська область) — Ромни (Сумська область) — 19 жовтня – 6 листопада 2024 р.
  • Порт Аненталь (Одеська область) — Подільськ (Одеська область) — 7–21 листопада 2024 р.
  • Миколаїв (Миколаївська область) — Чорноморськ (Одеська область) — 22 листопада – 10 грудня 2024 р.
  • Первомайськ (Миколаївська область) — Вознесенськ (Миколаївська область) — 11-25 грудня 2024 р.
Подробиці

Благодійний фонд «Для дітей Героїв» оголошує збір на гаджети для дітей, які втратили одного або обох батьків через війну.

«Для дітей, які пережили втрату батьків через війну, доступ до якісної освіти є одним із ключових факторів для їхньої реабілітації та подальшого розвитку. Забезпечення їх канцелярією та гаджетами допомагає не тільки підтримати навчальний процес, а й дарує дітям віру в те, що про них піклуються і вони не залишені наодинці зі своїми проблемами», — говорить директорка фонду Ганна Хоменко.

Завдяки співпраці з українським бізнесом фонд зміг забезпечити всім необхідним шкільним приладдям 1512 дітей. Майже 10 тисяч українських дітей перебувають під опікою фонду.

Долучитися до збору

Платформи з розвитку карʼєри Happy Monday спільно із Center42 запустили подкаст «GIGантські можливості» про старт на фрилансі для молоді. Це 8 епізодів, у яких через історії досвідчених фрилансерів досліджується, як пройти шлях від ідеї до перших зароблених коштів.

І це все — без «успішного успіху», без повчань, без «треба тільки отак, і ніяк інакше», проте з різноманітністю досвідів, підходів та можливостей. Ведучий: Денис Галич — диджитал-маркетолог, фрилансер, підприємець. Серед гостей: директорка з маркетингу у Kabanchik.ua — Надія Панченко, засновник Freelancehunt — Олег Топчій, засновник агенції Etcetera на Upwork — Денис Сафонов та ще багато експертів, що діляться своїм досвідом та порадами.

Проєкт «GIGантські можливості» реалізується в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Making Cents International та у співпраці з Center42 та Happy Monday.

Слухати подкаст

Українська команда представить свій бізнес-проєкт «Унілупа» 26 вересня на міжнародному конкурсі. Програма створена українськими школярами та студентами Віталієм Дудяком, Дмитром Аліфановим, Романом Францияном, Федором Федосовим та Василем Голясом. Це масштабний каталог університетів України з різноманітними фільтрами для вибору найоптимальнішого варіанту продовження навчання. Крім того, на платформі представлений YouTube-канал, де зібрані відгуки студентів різних факультетів з усіх університетів країни.

Команда сподівається, що їхня ініціатива приверне увагу до проблеми недооцінки людського потенціалу в навчальних закладах, високого рівня «дропаутів» та формування стереотипу про «диплом заради диплома». 

Завантаж і обирай свій майбутній виш

Безплатний курс для журналістів із використання штучного інтелекту від The ​​Fix стартує 26 вересня. Курс розробив італійський журналіст, головний редактор Slow News, співавтор The Fix і експерт із ШІ в журналістиці Альберто Пуліафіто. Він складається з восьми частин, які досліджують:

  • основи ШІ в журналістиці;
  • ШІ для досліджень і збору новин;
  • ШІ для оптимізації пошукових систем і управління соцмережами;
  • ШІ для перевірки фактів.

Щоб долучитися, треба зареєструватися на сайті і вже з 26 вересня отримувати розсилку з навчальними матеріалами на електронну пошту.

Зареєструватися

21–22 вересня в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбудеться всеукраїнський ярмарок народного мистецтва. Майстри представлять одяг і традиційні прикраси, гончарні вироби, дитячі іграшки та ляльок, вироби з дерева, воску, вовни.

На ярмарку відбудуться майстерні традиційних ремесел, співатимуть кобзарі та лірники, фольклорні гурти «Вільце» і «Шум’я», звучатиме традиційна скрипкова музика до танцю від гурту «ЩукаРиба», діятиме простір дитячих народних ігор з гуртом «Орелі», працюватиме традиційна кримськотатарська кав’ярня.

Відвідувачі зможуть не лише придбати вироби, а й побачити майстерність народних творців, які їх виготовлятимуть. До деяких ремесел можна буде долучитись: наприклад, зробити весільну свічку з воску або шопер із традиційною вибійкою. Також у музеї буде відкрита для відвідування виставка — колаж — інсталяція Петра Гончара «Україна і Українці. Ідентифікація або Світ створений з любові». У просторі виставки для дітей діятиме спеціальна програма.

Програма
Поділитися цією статтею