Запровадження нового правила стартує в 200 школах, повідомила міністр освіти Ніколь Беллубе. Для усіх закладів середньої освіти (у Франції – це колежі, де вчаться з 11 до 14 років) заборона діятиме після різдвяних канікул.

Уряд ухвалив це рішення у відповідь на рекомендації комісії щодо використання гаджетів. Міністр освіти назвала цю новацію «цифровою перервою», коли у навчальний час дитина повинна залишити свій смартфон на вході до школи. Мета заборони — протидія насильству в інтернеті та зменшення впливу цифрових технологій на учнів середньої школи.

Комісія з використання смартфонів та інших цифрових девайсів рекомендувала батькам уникати контакту дітей з будь-якими пристроями  до 3–х років, дітям до 11–ти років не давати (не купувати) мобільних телефонів, а до 13–ти — лише пристрої без підключення до інтернету, доступ до соцмереж дозволити з 15–ти років лише в «етичних» мережах. (Такі мережі не названі, але позначені як платформи, які не призначені для «до постійного повторного залучення» своїх користувачів і «які не поширюють образливий або травматичний контент»).

«Дитині потрібна взаємодія, бути на вулиці, грати з однолітками, співати, танцювати, бігати… Гаджет не повинен витісняти ці потреби», – сказав невролог Серван Мутон, який працює у складі комісії.

Продавцям смартфонів рекомендовано додавати до своїх товарів напис «не підходить для дітей віком до 13 років», операторам мобільного зв’язку — диференціювати пакетні пропозиції для підлітків та дорослих.

Раніше стало відомо, що в Ітоні, одній з елітних приватних шкіл Британії для хлопчиків, де вчаться з 13 до 18 років, заборонили смартфони, замінивши їх на кнопкові мобільні телефони для екстреного зв’язку із родиною.

Поділитися цією статтею