У видавництві «Атлант», яке нещодавно стало фігурантом скандалу про закупівлі Інститутом модернізації змісту освіти підручників для дітей з ООП за завищеною ціною, відповіли, що журналісти «не врахували ситуації на ринку». 

Про це вони розповіли в листі до «УП.Життя».

Раніше журналісти видання NGL Media дослідили, що лише за останні два місяці новостворене видавництво «Атлант» та державна наукова установа Міносвіти «Інститут модернізації змісту освіти» уклали 83 угоди на видання підручників. Ці угоди на загальну суму майже 163 млн грн укладені впродовж червня-липня напряму, без оголошення тендерів. У результаті розслідування журналістів виявилося, що вартість поліграфічних послуг у калькуляції видавництва «Атлант» завищена у щонайменше два рази. Закуплені підручники були призначені для шкіл з мовами навчання національних меншин (польською, угорською, румунською), а також для учнів з особливими освітніми потребами. Після цього в МОН ініціювали службове розслідування із цього приводу.

Нещодавно з’явилася публічна позиція видавництва «Атлант», яку воно озвучило в листі до «УП.Життя». Зауважено, що чинне законодавство, зокрема особливості здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану, не вимагає обов’язкового проведення тендерів. А серед чинників підвищення вартості послуг — сезонна ситуація на ринку, руйнація друкарні «Фактор-Друк», відключення світла, терміновість і технічна складність завдання.

«В Україні працює дуже мало друкарень, які спеціалізуються на випуску навчальної літератури. Тому що існують спеціальні нормативи та стандарти, яких потрібно дотримуватися під час друку підручників. Ці дані не зазначаються в угодах, що опубліковані на Prozorro чи в інших реєстрах, але вони є в наказах і стандартах Міносвіти. Тому коли журналісти зазначили, що надали таке ж технічне завдання в інші друкарні, це не зовсім так. Бо вони мали доступ лише до кількості тиражу та типу паперу», — заявили у видавництві.

Поділитися цією статтею