«Освіторія» підтримала кампанію Нацбанку з платіжної безпеки #ШахрайГудбай

Національний банк розпочинає Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай. Ми в «Освіторії» підтримали цю актуальну кампанію і будемо надавати вчителям інформацію у зручному форматі конспектів, сценаріїв уроків і робочих зошитів.

Інформаційна кампанія триватиме впродовж наступних трьох місяців у всіх регіонах України. У межах кампанії Національний банк розповідатиме, як вберегтися від платіжного шахрайства, зокрема через оновлену тематичну вебсторінку #ШахрайГудбай із детальною інформацією про кампанію та правилами поведінки у віртуальному просторі.

Фінансова грамотність — важлива наскрізна компетенція, яка формується з дитинства. Вміння користуватися фінансовими інструментами, заробляти та заощаджувати, планувати свої фінанси необхідні кожній людині. А в сучасному світі також дедалі більш актуальна обізнаність із тим, як уникати фінансових ризиків і шахрайства. Тому «Освіторія» вирішила підтримати кампанію #ШахрайГудбай і допомогти освітянам здобути ці корисні навички та передати їх учням.

Завдяки кампанії про платіжну безпеку #ШахрайГудбай вчителі й учні навчаться розпізнавати та уникати фінансових шахрайств в інтернеті та поза ним. У рамках кампанії будуть створені електронні конспекти та сценарії уроку з фінансової грамотності для вчителів та робочі зошити для учнів.

Тема кібербезпеки та платіжного шахрайства залишається актуальною в усьому світі, і Україна — не виняток. Зокрема, Національний банк констатує зростання активності шахраїв у минулому році.

Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія, завдяки застосуванню якої люди самі переказують гроші аферистам або розкривають їм дані своїх карток.

У 2021 році українці частіше обирали безготівкові платежі та покупки онлайн, що зумовлювалося як продовженням карантинних обмежень, так і змінами у звичках користувачів платіжних карток. Це стимулювало шахраїв, які не полишали спроб ошукати громадян, зокрема у віртуальному просторі.

Тому важливим напрямом кампанії стане роз’яснення простих правил, яких варто дотримуватися під час взаємодії з кіберпростором, зокрема у фінансових питаннях. Бажано мати окремий телефонний номер для взаємодії з фінансовою установою, зареєструвати його та «прив’язати» до своїх паспортних даних, уважно стежити за тим, де розміщується інформація про фінансовий номер, контролювати свій мобільний телефон і не залишати його без нагляду.

Національний банк проводить Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай разом із Департаментом кіберполіції Національної поліції України, а також за підтримки:

Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Великобританії;

Міністерства цифрової трансформації України.

Генеральні партнери: ЄМА, Mastercard, OLX.ua, Lifecell, ВАФК, ПРОСТІР, YASNO — постачальник електроенергії, газу та рішень з енергоефективності, BlaBlaCar, Нова пошта.

Поділитися цією статтею