Підручник «Захист Вітчизни. Рівень стандарту» для 10-го класу загальної середньої освіти (автори: І. М. Герасимів, К. О. Пашко, М. М. Фука, Ю. П. Щирба, видавництво «Астон», 2018 р.) не може використовуватися в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти, бо термін дії грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» завершився у 2023 році, повідомляється на сайті МОН.

У відомстві пояснили, що тепер відповідальність за використання «прострочених» посібників лежить на освітніх закладах.

На початку навчального року в деяких київських школах учням видали підручники, в яких були фотографії військових у російській формі. Це викликало обурення у школярів та їхніх батьків.

У Міністерстві освіти і науки нагадали, що предмет «Захист Вітчизни» змінили на «Захист України» у 2020 році. Цьогоріч розпочали оновлення цієї дисципліни. Підручників ще немає, втім у серпні була затверджена модельна навчальна програма та методичні рекомендації щодо кожної з тем курсу.

Модельна навчальна програма

У рекомендаціях враховані реалії воєнного стану, а також потреби молодого покоління — перш за все в навичках самозахисту. Програму доповнили модулями з тактичної медицини, керування дронами, основ інформаційної війни тощо.

Методичні рекомендації

Викладання «Захисту України» мало розпочатися з 2 вересня цього навчального року в спеціально обладнаних осередках.  

Поділитися цією статтею