Цьогоріч навчальний рік стартує 2 вересня, а завершать його 30 червня 2025.

Про це повідомили в МОН.

Водночас у шкіл більше свободи у плануванні. Вони можуть самі коригувати структуру навчального року. Головне — враховувати безпекову та енергетичну ситуацію, вплив війни на учнів і можливі освітні втрати. 

Педагогічна рада визначає:
– структуру й тривалість навчального року в межах дат, які визначив уряд;
– структуру й тривалість навчального тижня/дня/занять, відпочинку між ними;
– форми організації освітнього процесу.

Також там зазначили, що на канікули відведено щонайменше 30 днів упродовж навчального року.

Раніше освітній омбудсмен не підтримав рішення про ранній старт навчального року. На його думку, підготуватися та раніше розпочати навчальний рік громади та заклади освіти не матимуть змоги. Згідно із законом, під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та/або закінчення визначаються Кабінетом Міністрів України (станом на 10 липня 2024 року відповідна постанова КМУ ще не була видана). Серед причин він називає плани учнів та батьків і відпустки педагогів. А також ремонтні роботи у закладах освіти. На цей допис вже з’явилася реакція мера Львова Андрія Садового:

«Сумно читати обґрунтування освітнього омбудсмена про те, чому громади не можуть почати навчальний рік швидше, ніж 1 вересня. Дуже багато документів, дуже багато рутини, дуже багато обмежень. Усе це говорить лише про одне — наша освіта потребує змін. Якби ми у Львові орієнтувались на труднощі і не шукали можливостей, то тут не було би нічого. Буквально нічого».

Мер зазначив, що у Львові планують розпочати навчання 19 серпня. Семестр триватиме до Різдва. Якщо ситуація буде кращою, аніж попередні прогнози, то там переглянуть термін канікул. І наполіг: у часи війни такі рішення має ухвалювати той, хто несе відповідальність на місцях.


Поділитися цією статтею