Тарас Кремінь заявив, що в школах на перервах учителі та учні мають розмовляти лише державною мовою.

На цьому він наголосив в інтерв’ю «Укрінформу».

«Позиція така: освітній процес — це всі види діяльності, які відбуваються на території закладу освіти. Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва — це теж освітній процес, і там має бути державна мова», — прокоментував він.

Він висловив позицію, що важливо, щоб директори шкіл, вчителі української мови і літератури, а також вчителі історії надавали конкретну підтримку цьому процесу. За його словами, освіта в Україні несе не лише навчальну, а й виховну функцію, спрямовану на плекання поваги до рідної мови, культури, цінностей та національної символіки. Ця необхідність стає особливо актуальною в умовах російсько-української війни.

Омбудсмен також підкреслив принципову важливість зміцнення мовних вимог на всіх рівнях освіти. Статистика порушень мовних норм у дошкільних закладах свідчить про те, що ці порушення можуть призвести до більш серйозних проблем на етапі навчання в школі та навіть на рівні вищої освіти.

«Освіта — це процес тяглий, освіта — це майбутнє. Від якості освіти напряму залежить те, яким ми побачимо громадянина майбутньої країни», — резюмував Тарас Кремінь.

Поділитися цією статтею