Це, за словами Оксена Лісового, безпека всіх учасників навчального процесу в освітньому середовищі.

«Бачимо важливий зворотний зв’язок батьків і вчителів. Маємо одностайну позицію: безпека — головна умова повернення до очного навчання. Тут не може бути жодних дискусій», — сказав Оксен Лісовий.

Заява пролунала на четвертому саміті перших леді та джентльменів, що відбувся за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Серед головних тем заходу  безпека дітей.

«Безпеку дітям можуть дати лише всі свідомі, відповідальні дорослі світу. Ба більше — ми, дорослі, винні їм безпеку. Бо вони прийшли в наш світ, і якщо їм щось загрожує, наше спільне завдання — зупинити загрозу», — сказала перша леді Олена Зеленська.

Держава фінансово допомагає облаштувати безпечні простори для навчання офлайн, а також залучає зовнішню підтримку. 7,5 млрд грн виділено з державного бюджету на побудову укриттів.

Але це — лише частина безпекових заходів. Міністр переконаний, учням треба ще й повернути відчуття безпеки. МОН обіцяє навчити до кінця жовтня 7,4 тис. освітян, як діяти в кризовних ситуаціях. Це пілотний проєкт з підтримки ресурсності і спроможності педагогів у 12 громадах двох областей. 

Сьогодні майже мільйон українських учнів не мають можливості офлайн-навчання. У країні зруйновані або пошкоджені 1 200 освітніх закладів.

«Наша місія — побудувати освітню систему, здатну формувати професійних і щасливих людей для нової інноваційної економіки. Громадян, спроможних захистити себе та свій дім від будь-яких загроз», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій.

«Наше наступне завдання — будувати майбутнє, де така агресія неможлива. Я вважаю, що ключ до цього — в освіті, яка формує емпатію та емоційну стійкість», — зазначила Сір’є Каріс, перша леді Естонської Республіки.

Результат саміту — спільна декларація про об’єднання зусиль перших осіб країн світу задля захисту прав дітей під час збройних конфліктів і воєн. У межах декларації здійснюватимуться заходи для пошуку, ідентифікації та повернення додому депортованих дітей, допомоги внутрішньо переміщеним сім’ям, евакуації дітей із воєнних зон.

Поділитися цією статтею