Дослідження проводили два університети (австралійський та шотландський) у 33 країнах із 7 тисячами дітей віком 3–4 роки. Результати опублікували в Medical Express.

86% дітей, які взяли участь у дослідженнях:

  • не сплять щодоби 10–13 годин,
  • не мають обов’язкової для такого віку 3-годинної фізичної активності,
  • щодня проводять перед екранами понад годину.

Тобто не дотримано основних рекомендацій ВООЗ щодо дітей 3–4 років. Науковці занепокоєні, бо саме в цьому віці формуються звички здорового способу життя. Бути активним, достатньо відпочивати і висипатися — критично важливо для загального, фізичного, розумового, емоційного та соціального розвитку дитини.

Вчені поки не можуть спрогнозувати, які саме наслідки це матиме в майбутньому, але вже говорять про необхідність якомога швидшої реакції і виправлення цієї ситуації. При цьому зауважують, що в багатших країнах з активністю 3–4-річок ситуація гірша, аніж у бідніших. Усі три параметри в гармонії у чверті дошкільнят в країнах Африки, тоді як у Сполучених Штатах — лише у 7,7%.

«Нам потрібно зрозуміти чинники, які впливають на таку поведінку дітей з різних соціокультурних умов, перш ніж ми почнемо впроваджувати програми та політику, щоб стимулювати більше руху, менше сидячого життя та достатньо сну. Важливо ухвалити цілісний підхід, коли батьки, освітяни, політики та громади працюють разом, щоб створити середовище, яке допоможе дітям відповідати рекомендаціям», — сказав один з авторів дослідження Кар Хау (Джон) Чонг.

Поділитися цією статтею