Нещодавно Президент підписав закон про електронні книжкові сертифікати. Після ухвалення необхідних підзаконних актів кожен, кому в 2024 році виповнюється 18 років, отримає електронний сертифікат на придбання книжок на суму 908 грн, і так буде надалі щороку.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилося 18 років, отримають сертифікат у Дії на суму 908 грн на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки. Також важливий момент: після уточнень у законі запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень.

У законі прописано чіткий порядок надання субсидій: список документів (+ тепер можна буде подавати належно завірені копії), зазначено строки розгляду заяв (10 днів) та оприлюднення результатів (5 днів).

«Дуже важливо, щоб урядовий порядок надання сертифікатів чітко забезпечив виконання вимоги закону – придбати за ці гроші можна лише книжки, легально видані в Україні українською мовою. Розбазарювати державні гроші на різний контрафакт чи російську макулатуру, як це масово було під час реалізації програми Е-підтримки, не лише неприйнятно, а й незаконно, тож уважно стежимо за тим, як підписаний закон буде втілено» прокоментував ухвалення нового закону Володимир В’ятрович, у минулому голова Українського інституту національної пам’яті.

Поділитися цією статтею