Повноцінне впровадження почнеться з вересня 2025 року. До цього часу частина вчителів та дітей можуть і далі працювати в дистанційному форматі, в якому й працювали протягом двох років.

Про це заявила проєктна менеджерка «Школи офлайн» Надія Кузьмичова в ексклюзивному інтерв’ю для Освіторія.Медіа.

За її словами, хоча повноцінне впровадження і розпочнеться в навчальному 2025-2026 році, у МОН очікують, що накази будуть підписані у серпні 2024 року, щоб створити нормативне підґрунтя впровадження цих змін. Однак частина областей вже впроваджують зміни.

«Насправді частина областей уже втілюють окремі інструменти цієї політики. Цей рік важливий як перехідний пілотний етап. Проте якщо область не готова і не спроможна втілювати зміни вже цього вересня, це не буде порушенням. Школи можуть працювати так, як звикли, усвідомлюючи, що з наступного вересня вони вже зобов’язані впроваджувати ці зміни», — повідомила Надія Кузьмичова.

Наразі ж учителі та діти можуть і далі працювати в дистанційному форматі, в якому й працювали протягом двох років. Обов’язку перейти в школу за місцем проживання з вересня цього року ще немає, водночас є така можливіть. А от із вересня 2025 року батьки будуть зобов’язані перевести дитину в школу за місцем проживання. Якщо за місцем проживання у школі, наприклад, немає вільних місць або школа не обладнана укриттям, то дитина зможе продовжити навчання дистанційно.

«Школа офлайн» — комплексна політика Міністерства освіти і науки України, яка реалізується у співпраці з профільним віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим. Її мета — повернути дітей до безпечного очного навчання, а там, де це неможливо, — створити умови для якісної та ефективної дистанційної освіти. Зокрема, ця політика передбачає перегляд мережі шкіл, навчання дитини за місцем її перебування та нові механізми навчання дітей на ТОТ.

Поділитися цією статтею