Це велика і надзвичайно цінна колекція американського мецената Моргана Вільяма, яка налічує 600 експонатів. Спадкоємці, виконуючи його прижиттєве розпорядження, передають твори мистецтва, присвячені трагедії Голодомору, Національному музею Голодомору.

Під час ефіру на Радіо Культура про це повідомила директорка музею Леся Гасиджак.

Колекцію Морган Вільямс почав збирати на початку 1990-х років, коли він опікувався питаннями сільського господарства в Україні і дізнався про трагедію українського народу. Він став колекціонувати мистецькі твори, значки, листівки, буклети та книги про Голодомор. Помер Морган Вільямс 10 червня 2024 року.

Зараз триває процедура опису і поступової передачі колекції до Києва. В ній — 360 живописних і графічних робіт, таких як одна з останніх картин Віктора Зарецького (чоловік Алли Горської) «Молот» та 91 лінорит (форма для ліногравюри) Миколи Бондаренка та роботи інших українських художників.

Музей Голодомору планують добудувати за канадські гроші. Про це повідомив президент Володимир Зеленський після перемов із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Поділитися цією статтею