Один із фіналістів премії Global Teacher Prize Ukraine 2024 вперше отримав спеціальну відзнаку в категорії «Інклюзивність» від партнера проєкту — компанії Uklon. Переможцем став учитель історії та географії з Харківщини Владислав Акименко, який отримав від Uklon грошову нагороду в розмірі 250 000 гривень на розвиток інклюзивного класу.

Компанія обирала серед десятки цьогорічних фіналістів премії. Переможцем у категорії «Інклюзивність» стає вчитель, який володіє високою експертизою та знаннями про інклюзію, а також працює над розвитком та впровадженням інклюзивного навчального процесу.

У вересні 2022 року Владислав став ініціатором створення Лозівської школи онлайн: обʼєднав 100 педагогів Лозівської громади, щоб створити 169 уроків з української мови, історії України та математики, безпеки та «Захисту України», руханки та психологічні хвилинки. Ні на день не зупинивши освітній процес за кілька кілометрів від лінії фронту від початку повномасштабного вторгнення, Владислав працював з дітьми, які були повернені з примусової депортації у рф та піддавалися русифікації. Крім цього, організував команду педагогів для роботи в тимчасових освітніх центрах на Лозівщині, де понад дві тисячі дітей проводять дозвілля та надолужують освітні втрати. А вже цього року працюватиме в інклюзивних класах.

«Цьогоріч ми підтримуємо Global Teacher Prize Ukraine 2024, започаткувавши відзнаку в новій категорії. Тривалий час ми працюємо над розвитком інклюзивності в екосистемі Uklon: співпрацюємо з водіями, які мають порушення слуху або мовлення, запустили клас авто «Інклюзивний» для людей, які користуються кріслом колісним, розвиваємо мережу відповідних партнерств. Нас вразила історія Владислава і його попередній досвід роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби. Ми раді підтримати його та сподіваємось, що із часом в Україні стане більше не тільки інклюзивних класів, але й інклюзивних шкіл», — зазначив Сергій Гришков, CEO Uklon.

Владислав Акименко походить з учительської династії, що налічує вже понад 400 років. Він з дитинства мріяв стати педагогом, щоб покращити рідну сільську школу. Сьогодні на дверях його кабінету висить табличка «Дозволено бути собою», що віддзеркалює його життєве та професійне кредо. Як зазначав раніше Владислав, для нього головне, щоб учні були справжніми, вміли «святкувати помилки» та не боялись висловлювати свою думку.

Премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 покликана відзначити досягнення вчителів не лише щодо своїх учнів, а за внесок у розвиток суспільства в цілому. Також мета глобальної премії — підкреслити важливість педагогів у світі, зокрема й в Україні.

Премію для видатних учителів Global Teacher Prize Ukraine організує Освіторія за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Дія.Освіта, Мрія, KSE Foundation, Talents for Ukraine, Uklon, фармацевтичної компанії Biopharma, EdPro, Фонду освітніх ініціатив, Accord Group — Ukrainian digital company, Видавництва Літера, Grade Education center та книгарні Сенс, а також ЮНІСЕФ Україна, який у межах премії підтримує спеціальну номінацію «Дошкілля». Група 1+1 media виступає генеральним медіапартнером, платформа кіно і телебачення Київстар ТБ, Суспільне Мовлення і Громадське радіо забезпечують інформаційну підтримку премії Global Teacher Prize Ukraine.

Поділитися цією статтею