Йдеться про дописи з зображенням військових, дітей чи тварин із коротким емоційним підписом, мета яких – змусити людину поставити вподобайку чи прокоментувати такий пост.

Чому не варто лайкати або коментувати такі пости – розповіли у спільноті НотаЄнота.

Перше: за допомогою таких дописів розкручують групи та сторінки. Часто адміни сторінок із патріотичними назвами і патріотичними аватарами не мають жодного стосунку до України. Натомість модеруються з Вірменії, Вʼєтнаму та інших країн. Проте за допомогою емоційних дописів нарощують підписників, а потім змінюють теми постів на негативні та із маніпулятивними нахилами. Друге: за допомогою таких дописів визначають аудиторію, вразливу до певного типу інформації. Далі – на цих людей можуть таргетувати спеціальні пости, які впливатимуть на їхнє сприйняття конкретної теми.

Також у спільноті провели невеличкий експеримент. Згідно з ним коли читачі починають лайкати пости «Привітайте мене з днем народження», дуже швидко отримують у стрічці порцію російської пропаганди, яка апелюватиме до емоцій і відбити такі дописи і ефект від них стає складніше. 

НотаЄнота – це сторінка антифейкових інтелектуальних ігор #нотаєнота від Альони Романюк, медіа-експертки, фактчекерки, ведучої телепроєкту «Анатомія брехні», головної редакторка проєкту «По той бік путінської брехні», співавторки освітнього курсу з медіаграмотності «Very Verified» та лекторки масового онлайн-курсу «Як не піддаватися маніпуляціям» на платформі Prometheus.

Поділитися цією статтею