В Україні створили портал «ДУМА», на якому вже є:

  • студійний запис майже 100 творів-дум від 12 сучасних кобзарів та лірників;
  • 19 відео виконань епічного кобзарського репертуару;
  • 6 фільмів-портретів кобзарів;
  • 3 освітні відеолекції.

Портал створила Асоціація сприяння розвитку кінематографа «Дивись українське» за підтримки Українського культурного фонду в межах проєкту «Кобзарство. Епічна традиція», повідомляє портал shotam.info.

До проєкту залучили всі наявні кобзарські цехи країни — Київський, Харківський та Львівський. У кожному з кобзарських цехів нині зберігають кобзарську традицію, намагаються передати її новим поколінням. У них навчаються гри на інструментах, виготовляти їх власноруч, а також дотримуються власних правил, звичаю та цінностей.

Усі матеріали ресурсу супроводжуються тифлокоментарями — додатковим аудіосупроводом, що описує візуальні елементи та контекст, це робить їх зрозумілими та доступними для відвідувачів з порушеннями зору.

Згодом автори порталу додадуть записи за останні 120 років з початку фіксації на аудіоносіях, зокрема відреставровані валкові записи від Миколи Лисенка, Філарета Колеси та багатьох інших дослідників кобзарської традиції.

YouTube порталу «ДУМА»

«Через війну і можливу втрату нашої спадщини стало важливим невідкладно записати та зберегти той автентичний репертуар, який співають зараз кобзарі на цифровому порталі «ДУМА». Тут доступні книги, наукові праці, самовчителі та сучасні комп’ютерні програми для освоєння інструментів. Готуються навчальні програми для обізнаності широкої публіки з унікальною спадщиною», — розповів режисер, креативний продюсер проєкту Олесь Санін.

Сайт порталу «ДУМА»
Поділитися цією статтею