УЦОЯО на офіційній сторінці повідомляє, що попри плани і пілотне тестування в 39 школах, у наступному навчальному році проведення ДПА-4 є недоречним. «Натомість важливо продовжити роботу з удосконалення моделі оцінювання. Тож у 2025 році УЦОЯО планує проведення другого етапу пілотування ДПА-4», — йдеться в повідомленні.

Водночас зазначено, що проведення підсумкової атестації для 9-х класів є ще більшим викликом. По-перше, діти цього віку навчалися за різними шкільними програмами, отже їхнє оцінювання має врахувати розбіжності у знаннях. По-друге, тестувати необхідно на комп’ютерній основі, а технічно до цього готові не всі учасники освітнього процесу.

УЦОЯО хоча і стверджує, що вже готує модель ДПА-9 і проводить консультації про зміст оцінювання з мовно-літературної та математичної освітніх галузей, запустити пілотну атестацію дев’ятикласників планує лише у 2026 році. Також у планах — поява оцінювань з громадянської та історичної, іншомовної, а також природничої освітніх галузей.

Торік у грудні директор УЦОЯО Тетяна Вакуленко повідомляла, що у 2025 році українські діти вперше за 5 років братимуть участь у Державній підсумковій атестації.

Поділитися цією статтею