МРТ-сканування виявило докази передчасного старіння мозку і у хлопців, і у дівчат, що відбулося раніше, ніж мало би бути у підлітковому віці. У хлопців пришвидшення — на 1,4 року, у дівчат — на 4,2 року. Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому The Guardian.

Зазначається, що стоншення кори головного мозку є природним процесом у підлітковому віці, який вже не припиняється впродовж всього життя людини. Вчених натомість вразила швидкість цих процесів за кілька років.

Як відбувалися дослідження?

Досліджували мозок дітей через МРТ. Перші виміри були до карантину у 2018 році, другі заміри відбулися у 2021–2022 роках. Досліджували дітей зі штату Вашингтон (перший раз віком: 9, 11, 13, 15, 17; вдруге вік учасників був 12, 14, 16, 18, 20. Загалом взяли участь 160 дітей).

Чим небезпечні драматичні темпи стоншення кори головного мозку?

  • Підвищений ризик нейропсихіатричних і поведінкових розладів у підлітків.
  • Матиме вплив на здатність вчитися.

Яка причина прискореного старіння мозку?

Науковці припускають, що так сталося, бо влада під час карантину зобов’язала всіх залишатися вдома, вимагала соціального дистанціювання і закриття шкіл для мільярдів людей в усьому світі. Обмежувальні заходи мали негативний вплив на психічне здоров’я підлітків, дівчата постраждали найбільше.

Саме в підлітковому віці діти намагаються стати незалежними від батьків, проводити більше часу з однолітками, причому дівчата більше потребують соціальних контактів, спілкування, обміну емоціями.

Що радять науковці батькам підлітків?

  • Не забувати про вразливість підлітків.
  • Більше говорити з підлітками про їхній досвід пандемії.
  • Усілякими способами заохочувати соціалізацію дітей (запрошувати на чай, каву, прогулянку для розмов).
Поділитися цією статтею