Автором цього посібника є шеф-кухар, ідеолог проєкту з поліпшення культури харчування Cult Food Євген Клопотенко. Книга доступна за посиланням, пише сайт osvita.ua. Відповідно до стратегії реформування системи шкільного харчування страви зі збірки рекомендовані для харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку і закладах соціального захисту.

У посібнику 14 категорій страв: холодні, овочеві страви, супи, страви з бобових, яєць, із кисломолочного сиру, з риби, м’яса та м’ясних продуктів, з птиці, борошна, напої, десерти та гарніри. Абсолютна новація для шкільного харчування — це розділ, присвячений соусам та заправкам. Розмаїття запропонованих рецептів має вразити найвибагливіших маленьких гурманів. Варіантів холодних закусок — 83, 87 страв із м’яса та м’ясопродуктів, у супах — 9 рецептів борщу (зокрема з бататом, сухофруктами, сливами та чебрецем), 30 варіацій соусів, 21 десерт.

Рецепти британської картоплі «в жакеті», італійської гарбузової лазаньї та французької цвітної капусти, запеченої під бешамеллю, передбачають лише українські продукти.

Біля кожної страви позначена її приналежність до світової, національної чи української кухні. У кожного рецепта є деталізований опис приготування, розрахунок харчової та енергетичної поживності, терміни придатності та умови зберігання, наявність алергенів у компонентах, розрахунок інгредієнтів на одну порцію. В описі є навіть, як має пахнути, виглядати і смакувати приготовлена в шкільній їдальні страва, і її кольорова фотографія.

«Реформа шкільного харчування — це значно більше, ніж просто заміна несмачної каші на смачну. Це те, що потенційно впливає на загальний рівень неінфекційних захворювань серед дорослих людей. В Україні понад 80% смертей спричинені саме неінфекційними захворюваннями. Їх поширеність викликана в тому числі неправильним харчуванням», — говорить у передмові до збірки міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Цей посібник був створений у межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська у 2020 році. Мета реформи — щоб кожна дитина щодня отримувала здоровий і поживний обід у школі.

Поділитися цією статтею