Перш за все для впровадження компетентнісного підходу бракує навчальних матеріалів для вчителів, які могли б отримати велику кількість практикоорієнтованих завдань за спектрами всіх предметів.

Про це голова правління ГС «Ре:Освіта», колишня пані міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розповіла на фестивалі «Вчителі майбутнього» у Львові.

«Додана цінність НУШ — у компетентнісному підході та розвитку соціально-емоційних навичок і життєвої стійкості як повноцінної частини освіти поряд з академічною складовою. Важко йти цим шляхом — ми окреслили мету, але є багато напрямків, через які має перезавантажуватись НУШ. До прикладу, є проблеми зі змістом освіти. Ми розуміємо, що ми будуємо майбутнє дітей у мілітарній державі. Що у нас має потужно зростати роль STEM-освіти та докорінно змінитися предмет “Захист України”», — зауважила пані Гриневич. 

Водночас, за її словами, українська система освіти має шанс показати зсув освітньої парадигми. І якщо це станеться, то про український досвід запитуватимуть закордонні колеги.

Також раніше стало відомо, що 45% вчителів не можуть пояснити, у чому суть реформи НУШ. Тому, на думку Лілії Гриневич, аби реформа продовжувала працювати, необхідно створити централізовану модель підвищення кваліфікації, віднавчати тренерів, зобов’язати вчителів-предметників пройти такі тренінги підвищення кваліфікації. А ще — працювати зі спільнотою освітян середньої та старшої школи.

Джерело фото: МОН

Читайте також: Чи варто впроваджувати реформу НУШ на тлі війни?

Поділитися цією статтею