У 2020–2021 навчальному році майже 43 % від загальної кількості шкіл в Україні організували інклюзивне навчання. Про це повідомляється в дослідженні щодо якості інклюзивної освіти та доступу дітей з особливими освітніми потребами до інклюзивного навчання, які були реалізовані за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні».

В Україні станом на 1 січня 2021 року в інклюзивних класах навчається 25 078 учнів. Ця кількість майже в 10 разів перевищує дані п’ятирічної давнини. Загалом у школах створено 18 687 інклюзивних класів.

Згідно з Порядком організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах кількість учнів з ООП має становити до трьох учнів з ООП на один клас. Втім, за словами учасників дослідження, практика показує, що часто нормативно дозволена кількість дітей з ООП в одному класі порушується — кількість дітей з ООП в одному класі може варіюватися від 1 до 8 учнів. Проблема з наповненістю класів виникає через підвищений попит на школи, які вже впроваджують інклюзивне навчання.

Такі заклади освіти мають позитивний імідж, достатній штат корекційних педагогів, сформоване інклюзивне освітнє середовище, мають відповідну матеріально-технічну базу для корекційних занять, педагоги вміють працювати з дітьми з ООП. Це формує підвищений попит на них з боку батьків дітей з ООП.

Аргументом проти прийняття учня з ООП до школи зазвичай є відсутність попереднього досвіду у школи впроваджувати інклюзивне навчання, відсутність підготовлених кадрів для роботи і супроводу таких дітей. Якщо батьки знають про свої права і мають моральні сили наполягати на зарахуванні своєї дитини, то ситуація зазвичай вирішується на їхню користь, показують результати дослідження.

Також проблемою є відсутність розроблених програм для дітей з ООП, розробка і узгодження методів адаптації і модифікації їх під потреби конкретної дитини. Так, батьки дітей з аутизмом зауважували, що на сьогодні програма навчання для цих дітей з ООП відсутня, і вони навчаються за програмою для дітей з інтелектуальними порушеннями.

Як показало опитування випускників шкіл, які були учасниками інклюзивного навчання, найбільшою проблемою для них самих залишалось облаштування приміщень для всіх учнів з ООП. На їхню думку, потреби таких дітей у школах не визначалися (фактично, про них не питали), також ці проблеми існують і зараз в університетах, де вони навчаються.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею