45% вчителів не можуть пояснити, у чому суть реформи НУШ. Тому на думку пані міністра освіти і науки України у 2016-2019 роках Лілії Гриневич, аби реформа продовжувала працювати, необхідно створити централізовану модель підвищення кваліфікації, віднавчати тренерів, зобов’язати вчителів-предметників пройти такі тренінги підвищення кваліфікації. А ще — працювати зі спільнотою освітян середньої та старшої школи.

Про це Лілія Гриневич розповіла на панельній дискусії «Упровадження НУШ у базовій школі: виклики та можливості» під час освітнього фестивалю «Вчителі майбутнього». Її провели після презентації однойменного дослідження ГО «Смарт освіта». Саме там були озвучені такі цифри.

«Те, що 45 відсотків не можуть пояснити суть реформи НУШ — це дуже тривожно. По-перше, це означає, що навчання від інституцій підвищення кваліфікації не завжди було якісне та суттєве. По друге, очевидно, що в наших школах імітується компетентнісне навчання», — прокоментувала Лілія Гриневич.

Аби виправити ситуацію, окрім централізованого підвищення кваліфікації, освітня експертка радить апробовувати підручники та створити з міжнародними партнерами комплексну лінійку моделей підручників під реформу. Підтримує її в цьому генеральний директор директорату шкільної освіти Ігор Хворостяний. Він підтвердив, що в Міністерстві вже працюють над обов’язковою апробацією підручників.

Ці питання обговорили на презентації дослідження «Упровадження НУШ у базовій школі: виклики та можливості» під час освітнього фестивалю «Вчителі майбутнього». На ній були присутні освітній експерт та співавтор реформи Роман Шиян, консультантка закладів дошкільної та загальної середньої освіти щодо розбудови професійних спільнот Оксана Рома, освітянин Павло Хобзей, пані міністр освіти і науки України у 2016-2019 роках Лілія Гриневич, народна депутатка Наталія Піпа та генеральний директор директорату шкільної освіти Ігор Хворостяний.

За результатами дослідження також стало відомо, що 82% освітян мають зауваження до навчальної літератури. Лише 30% вчителів викладають або суто інтегровані курси, або інтегровані курси та окремі предмети. А 15% вчителів вважають, що різниці в навчальних програмах інтегрованих курсів та окремих предметів немає.

З повним дослідженням можна ознайомитися за посиланням. 

Поділитися цією статтею