Соціальну платформу звинувачують у завдаванні шкоди неповнолітнім користувачам, повідомляє Voice of America.

Позови проти TikTok подали в 13 штатах та окрузі Колумбія. Соцмережі закидають нездатність захистити підлітків. США звинувачують TikTok:

  • у використанні програмного забезпечення, яке сприяє, щоб діти проводили якомога більше часу на платформі;
  • прагненні показати якнайбільше реклами, збільшуючи час перебування у соцмережі.

Йдеться про такі опції, як сповіщення, що порушують сон, про відео, що зникають, змушуючи користувачів часто перевіряти платформу, про фільтри та маски, що змінюють зовнішність.

«TikTok культивує залежність від соціальних мереж, щоб збільшити прибутки корпорації. TikTok сконцентрований на дітях, бо вони не мають захисних механізмів або здатністю встановлювати здорові кордони для контенту, який затягує», — заявив генеральний прокурор Калифорнії Роб Бонта.

Це, на думку позивачів, шкодить психічному здоров’ю мільйонів дітей США. Юні користувачі соцмережі гинуть або травмуються, намагаючись повторити трюки з TikTok, у багатьох розвивається тривожність або депресивні стани.

TikTok заявив, що відкидає звинувачення, називаючи формулювання неточними і такими що вводять в оману. Компанія нагадує, що вже запровадила функцію контролю часу і налаштування профілів неповнолітніх.

У березні 2022 року 8 американських штатів розпочали розслідування про вплив TikTok на молодь. Також розслідування проводить Єврокомісія, зокрема щодо алгоритмів роботи TikTok, YouTube і Snapchat. Усе через занепокоєння, що вразливі групи людей споживають фейкові новини та контент, де пропагують самоушкодження.

Поділитися цією статтею