Завершився 11-й міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків. Майже 29 000 глядачів і глядачок долучилися до безкоштовних показів у кінотеатрах та онлайн і обрали найкращу дитячу стрічку.

Цього року найкращим фільмом фестивалю за підсумками глядацького голосування стала німецька пригодницька комедія «Літо сюрпризів», отримавши 4,66 бала з 5. Фільм є екранізацією дитячої книги німецького письменника Мартіна Музера та розповідає про першу самостійну подорож хлопчика Фіна. 

Також у межах фестивалю всьоме відбувся Дитячий кіноконкурс. Організатори отримали понад 80 заявок з усієї України, серед яких обрали 16 фіналістів. Переможців визначило професійне журі українських кінематографістів, а приз глядацьких симпатій вручив посол фестивалю актор Артур Логай. Нагородження відбулося на церемонії закриття Чілдрен Кінофесту в Будинку кіно в Києві.

Результати Дитячого кіноконкурсу:

  • Ґран-прі (нагорода в розмірі 10 000 грн) — пластилінова анімація «Добрі новини», яка показує життя родини в країні, що зазнала агресивного воєнного нападу очима дитини (режисерка Марія Джур, 6 років, місто Київ).
  • Найкращий анімаційний фільм у категорії 7-10 років (5 000 грн) — «Про вовка» — історія сірого вовка, з яким ніхто не хотів дружити (режисер Тимофій Коростельов, 7 років, місто Дніпро).
  • Найкращий анімаційний фільм у категорії 11-14 років (5 000 грн) — «Небезпечне відрядження» — космічна історія про вченого та його незвичайного домашнього улюбленця (режисер Марк Іванченко, 14 років, місто Полтава).
  • Найкращий ігровий фільм у категорії 11-14 років — «Монстр 24.02.2022» — про монстра, якого дуже бояться діти (режисерки Дарина Кондратенко, Анна Бистрік з міста Суми).
  • Приз глядацьких симпатій, який присуджується за результатом голосування глядачів та нагороду в розмірі 7 000 грн отримала стрічка «Викрадення століття» про цікаве розслідування, яке проводять троє юних детективів (режисерка Аліна Легкодух, 14 років, місто Черкаси).

Згодом фільми-фіналісти можна буде переглянути на YouTube-каналі Чілдрен Кінофесту.

11-й міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків Чілдрен Кінофест відбувся в гібридному форматі. Покази, які тривали в кінотеатрах Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Дніпра, Луцька, Одеси, Полтави, Хмельницького та Чернігова, зібрали майже 19 000 глядачів і глядачок. Спеціальну програму «Коли ще звірі говорили» в онлайн-кінотеатрі подивилися майже 10 000 разів. Найпопулярнішою стрічкою онлайн-кінотеатру стала анімаційна комедія «Паця». 

Наступного року фестиваль відбудеться традиційно після закінчення навчального року — з 31 травня до 8 червня.

Поділитися цією статтею