З початку карантину українські школи перейшли на дистанційне або змішане навчання. Проте чи вдалося всім навчальним закладам організувати ефективне навчання дітей вдома? У більшості шкіл учителі спершу просто скидали домашнє завдання у Viber. У результаті учні та батьки опинилися віч-на-віч з тоннами «домашки», яку вони разом готували до ночі, і тепер навіть чути не хочуть про таке дистанційне навчання, а по факту home schooling. Разом із тим деяким школам та вчителям все ж таки вдалося проводити повноцінні уроки за розкладом за допомогою відеозв’язку, різноманітних освітніх платформ і творчого та інновативного підходу. Ми б хотіли, щоб про їхній успішний досвід дізналася вся Україна.

Лайфхаки з дистанційного навчання: Найкращий досвід учителів

Вчимося робити цифрові технології нашою новою суперсилою! Адже дистанційне навчання — чи не найдієвіший спосіб для вчителя познайомитись із нестандартними й новаторськими методами роботи. Але як учителям дізнатися, що учень досягає потрібного результату під час онлайн-навчання? Досвідом та порадами діляться вчителі, яким вдалося подолати основні виклики нової шкільної реальності.


Лайфхаки з дистанційного навчання: Інклюзія

Про 7 практичних рішень дистанційного навчання для учнів з особливими освітніми потребами розповідають керівниця інклюзивних проєктів ГО «Бачити серцем» і одна з ТОП-50 найкращих учителів світу за версією премії Global Teacher Prize Наталя Гладких та кураторка школи соціалізації для підлітків з комплексними порушеннями Руслана Цегельська.


Лайфхаки з дистанційного навчання: Освітній менеджмент в нових умовах

Уперше школи розпочали новий навчальний рік, маючи одразу три плани напоготові. План А передбачає, що за сприятливої епідеміологічної ситуації навчання відбуватиметься, як завжди, у школі. План Б потрібен на випадок, якщо ситуація погіршиться і доведеться обрати змішану форму навчання. І план В — якщо рівень захворюваності на COVID-19 стрімко зросте, і всі знову повернуться до дистанційного навчання. Тож керівництво школи змушене розробити не лише три плани, а й бути готовим швидко перемкнутися з одного на інший. Як вам таке завдання? «Освіторія» вирішила зібрати практичний досвід українських шкіл з організації навчання в умовах пандемії, щоб допомогти освітянам підготуватися до можливих змін.


Лайфхаки з дистанційного навчання: Найкращий досвід батьків

Як допомагати дитині з уроками, але не змішувати ролі вчителя і мами? Як використати переваги дистанційного навчання? Як зробити, щоб малий школяр вдома не відволікався постійно на розваги? Як спілкуватися з учителем дистанційно без конфліктів? Який найбільший підводний камінь «дистанційки» для тат і мам? Про все це та інше — від батьків з успішним досвідом допомоги в навчанні школярам. Небагато дітей можуть повністю самостійно вчитися дистанційно. Хтось потребує допомоги з гаджетами, хтось — з організацією навчання, а є й ті, з ким доведеться розбирати завдання та пояснювати матеріал. Не допомагає синам і донькам під час таких домашніх занять лише один з кожних 14 батьків, за даними Офісу освітнього омбудсмена. А якщо йдеться про початкову школу, діти потребують підтримки ще більше.

Зображення: https://ua.depositphotos.com/

Поділитися цією статтею
Автор: