Global Teacher Prize Ukraine: обрали найкращого вчителя України 2020

Василь Дяків із Заліщиків Тернопільської області переміг у національній премії Global Teacher Prize Ukraine. Відзнаку порівнюють з «Оскаром» для освітян. Переможець отримав 250 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum та один рік безкоштовного навчання від організатора премії — «Освіторії». Церемонія нагородження з червоною доріжкою відбулася 3 жовтня біля Арки Дружби Народів у Києві.

Василь Дяків викладає історію, громадянську освіту та основи здоров’я. Він здобув звання «Заслужений вчитель України», торік переміг у конкурсі «Учитель року», а 59 його учнів є переможцями конкурсів Малої академії наук України. Професійна мрія переможця — реформувати систему освіти так, щоб український вчитель став прикладом свободи й відповідальності для учнів.

Журі обирало переможця серед майже трьох тисяч претендентів. У національній учительській премії взяли участь освітяни з усіх регіонів, а найактивнішими традиційно стали Київська та Дніпропетровська області.


«Українські вчителі, ви справжні супергерої та супергероїні 2020 року! Ви працювали по 18 годин на добу через Zoom, Skype, з екранів телевізорів, і зробили все, щоб попри карантин у наших дітей була освіта та було майбутнє. Сьогодні всі хочуть сказати вам дякую!», — зазначила засновниця премії, голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин.


Під час вручення премії Василь Дяків виголосив: 

«Вчителі важливі — це справді так. Ми горді з того, що наша педагогічна спільнота впевнено йде до зірок європейських і світових стандартів освіти.

Вчителі важливі! І ми розуміємо та усвідомлюємо те, що ми не хочемо бути в ролі прохачів. Ми творимо реальність. Ми здійснюємо мрії: і інших вчителів, і учнів, і батьків — усіх хто причетний до освітньої системи.

Вчителі важливі! І ми горді з того, що творимо нові команди, які вирішують локальні проблеми для того, щоб українська освіта в глобальному просторі займала почесне високе місце.

Вчителі важливі! Я дякую Богу, що дав мені це покликання — любити дітей, бути вчителем. Я дякую дітям, адже вчитель без дітей — це не буде вчитель, це буде людина, яка просто виконує свої обов’язки. Я дякую сім’ї, тому що це одна з найважливіших цінностей для будь-кого з нас. І я дякую силі нашої команди.

Насамперед громадській спілці «Освіторія» — команді, яка демонструє наполегливо, впевнено і послідовно, що ми не тільки хочемо бути європейською державою і мати європейську освіту, ми будуємо це. Так, це непросто, надзвичайно складно, але ми ідемо на це.

Дякую тим друзям, які сьогодні неймовірні. Я щиро вдячний нашій «ТОП-10» — десятка вчителів справді надихає. Вона додає снаги та сил, і говорить: іди вперед, твори, але не сам, а там, де кожен несе свою відповідальність.

І я дякую команді Заліщицької державної гімназії та директору Войчишин Олександрі Дмитрівні. Адже 24 рік я працюю там, і це команда однодумців, які досягають вершин…

Завтра ми будемо пам’ятати це натхнення, щоб будувати нову Україну, Нову українську школу. В Україні є багато таких вчителів, які хочуть і роблять усе, щоб Україна була сильною, незалежною державою. І тільки вчитель — особистість, патріот і новатор буде виховувати нове покоління особистостей, патріотів і новаторів!

То нехай кожен відчує потребу в спільній команді, щоб ми не тільки говорили, а й працювали на благо нашої держави. Дякую!»

Також до журі увійшли кураторка премії і телеведуча на каналі «1+1» Наталія Мосейчук, співзасновник Української академії лідерства Роман Тичківський, переможниця Global Teacher Prize Ukraine 2019 Наталя Кідалова, ексміністр освіти Лілія Гриневич, переможниця світової премії Global Teacher Prize 2018 Андрія Зафіраку, юний підприємець, десятикласник Арсеній Добровольський.


Global Teacher Prize Ukraine 2020 проходить у партнерстві з Microsoft, агроіндустріальним холдингом МХП, Zagoriy Foundation, JuniorZ, DeltaHost, Varkey Foundation та Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Компанія «Делойт» в Україні виступає партнером премії та забезпечує прозорість процесу голосування. Генеральні медіапартнери — телеканал «1+1», ТСН та «Освіторія.Медіа». Інформаційну підтримку здійснюють UA: Суспільне мовлення, журнал «Країна» та «Газета по-українськи». Премію підтримують компанії B-Pro, EdPro, Arber, UGears, Видавництво Старого Лева, освітні центри «Лінгвіст» та Grade, а також громадські організації GoGlobal та УАЛ.

Поділитися цією статтею
Автор: