Освіта у Швеції: до школи — з пелюшок

У Києві відбулися Дні Швеції в Україні. Ларс Бергман, один з очільників Шведської національної асоціації «Шведські контакти» розповів Освіторія.Медіа, як навчаються у школах та університетах Швеції та чому Швеція зацікавлена в українських студентах.

Коли ідуть до школи у Швеції?

Усі шведські діти ходять до початкової школи або перед-школи. Це більше простір для гри, а не навчання, можна сказати це шведський відповідник дитячого садка. Усі жінки у Швеції працюють. Багато жінок виходять на роботу майже одразу після народження дитини, тому багато дітей потрапляють до початкової школи ще до того, як їм виповниться рік. Я не знаю жодної жінки у Швеції, яка б залишалася з дитиною вдома до трьох років. І жінка, і чоловік сумарно і порівну проводять час з дитиною, поки їй не виповниться рік, а тоді обоє працюють. Людина має працювати, щоб мати баланс у житті. Це соціальний стандарт для Швеції — кожна сім’я має два джерела доходів. Ця традиція — дуже давня. У мене троє дітей, зараз їм близько 40 років, і я також віддавав їх до перед-школи, тож це було звичним явищем для Швеції ще в 1980-ті роки. Вважаю, така система іде дітям на користь — вони починають самостійне життя рано, вчаться комунікувати, привчаються до дисципліни.

Як навчаються в молодшій школі?

Коли дитині виповнилося 6 років, вона йде навчатися в «початковому класі» — підготовчий, ніби як 0-й клас.

У 7 років дитина йде до школи, де навчається до 9-го класу. Оцінки діти починають отримувати, коли їм уже 12 років. До того часу мають усні чи письмові коментарі від вчителів і батьків. Абсолютно всі діти повинні закінчити 9 класів. Домашня освіта можлива лише як виняток за станом здоров’я дитини.

У Швеції є два типи шкіл — муніципальні і так звані вільні школи. Вільні школи можуть бути релігійними, або ґрунтуватися на спеціальній системі викладання. Навчання в середніх школах є безкоштовним, так само безкоштовно всі учні отримують обід у школі. Навчання триває 35 годин на тиждень, а з 3-го класу всі діти обов’язково вивчають англійську мову.

Що таке «старша школа»?

Після 9-го класу, коли дитині виповнилося 16 років, учень переходить до «гімназії» — старшої школи. У старшій школі є 18 різних програм, 12 з них чітко спрямовані на здобуття певної професії — електрик, медсестра, кухар. 6 інших програм спрямовані на підготовку до вступу в університет. Як визначити, на яку програму піти? Зазвичай, ті учні, що без проблем навчалися всі 9 років, вступають на одну з 6 програм для вступу в університет. Старша школа триває три роки. Тут кожен курс оцінюється окремо, наприклад, це буде не просто загальна математика, а п’ять різних курсів з математики. Оцінки від А (найвищий бал) до F (найнижчий). На основі цих оцінок людина подає заявку для вступу в університет. На деякі програми вступити дуже складно — це, наприклад, психолог, юрист, лікар.

Як вступають в університети Швеції?

Багато залежить від оцінок, отриманих у старшій школі. Після закінчення старшої школи учні складають іспит (аналог українського ЗНО). Ці екзамени — шанс для тих, хто отримував не дуже хороші оцінки в старшій школі, надолужити і заробити високий бал для вступу. Іспит включає знання лексики шведської мови, математичний аналіз, логічне мислення та англійську мову. Високий рівень англійської — обов’язкова умова вступу до університету. Третина шведських студентів вступають за результатами цих іспитів.

    Люди, що вступають до університетів у Швеції, зазвичай старші, ніж ті, що вступають в інших європейських країнах. Це пов’язано з тим, що часто після закінчення старшої школи студенти мають можливість працювати або подорожувати, щоб побачити світ. І вже після цього вступають в університет. Це найчастіше стається у 22–23 роки. Іноземні студенти, які вивчають шведську мову, можуть скласти міжнародний тест зі шведської — Tisus і подаватися на університетські програми у Швеції.

    Як навчаються в університетах?

    Університети Швеції працюють за Болонською системою. На ступінь бакалавра вчаться 3 роки, магістерська програма триває 2 роки, 4 роки вчаться на здобуття ступеня доктора наук. Студенти мають дуже мало занять і лекцій. Навчання базується на самостійній підготовці і роботі в групі.

    Студенти-шведи сплачують за навчання в університеті, але гроші беруть зі спеціального депозиту від держави — він називається «кредит на навчання». Кредит складається з двох частин. Перша частина — 8 тис. крон (приблизно 24 тис. грн) на місяць, друга частина — це стипендія від держави, яку не потрібно віддавати — приблизно 3 тис. крон (9 тис. грн) на місяць. Отже, студент може скористатися лише державною стипендією, або також брати кредит, а потім його виплачувати.

    Студенти університетів живуть у гуртожитках, багато навчаються самостійно. Але вивчають лише один курс, а тоді переходять до іншого. Наприклад, студент-медик вивчає анатомію, складає іспит і лише тоді переходить до наступного курсу. Якщо він не склав іспит з анатомії, все одно переходить до наступного курсу, але може продовжити навчання лише протягом цього триместру. Якщо якийсь іспит не вдається скласти, студента відраховують.

    Чому шведські студенти не хочуть бути педагогами?

    Вступити на педагога досить легко. У Швеції мало людей хочуть стати вчителями, і бар’єр вступу знизили — тепер і вступити, і вчитися стало простіше. Педагогічні програми є в багатьох університетах Швеції і поділяються так само на молодшу, середню і старшу школу. Від 1-го до 9-го класу один вчитель може викладати всі предмети, якщо це маленьке містечко. Педосвіта триває приблизно чотири роки. Після 1-го курсу студенти проходять практику в школі, щоб зрозуміти, чи підходить їм ця професія. Якщо студент розуміє, що це не його, може далі не вчитися, а обрати інший фах.

    Швеції бракує 90 тис. вчителів. Старші вчителі виходять на пенсію, а молоді не хочуть працювати в школі, бо зарплата не така велика. Проте, на мій погляд, дисципліна — найбільша проблема шведської школи. Шведські юнаки дуже не мотивовані вчитися, вони вважають, що існують цікавіші речі в житті. Звісно, будь-які фізичні покарання заборонені. Бути вчителем у Швеції — дуже стресова робота.

    Шведська національна асоціація «Шведські контакти» (Sverigekontakt) — неурядова організація, створена 1908 року. Займається промоцією шведської мови у світі і має державну підтримку. Надає стипендії для навчання іноземних студентів у Швеції на літніх мовних курсах або піврічне навчання в коледжі.

    Поділитися цією статтею