Як і хто навчає молодь бути поліцейськими

Випускники Академії після складання Присяги поліцейського прощаються зі своїми чеклістами
Автор тексту: Наталія Бурило

Наприкінці грудня вдесяте випустила своїх слухачів Академія патрульної поліції. Вона діє в Києві з липня 2017 року. За цей час тут навчалося близько 700 осіб. Які дисципліни вивчають, яким є розпорядок дня, що потрібно для вступу, які перспективи після випуску — розповідаємо.

Як усе починалося?

Влітку 2015 року в Україні провели реформу правоохоронних органів і створили Національну поліцію. Наступним кроком стало відкриття підготовчого закладу освіти для майбутніх поліціантів і поліціанток. З липня 2017 року почала працювати державна Академія патрульної поліції. Її головне завдання — підготувати студентів згідно із сучасними українськими й міжнародними стандартами. Начальником призначили Вадима Лісничука — підполковника поліції, учасника АТО та командира добровольчого батальйону поліції «Київ-1».

Тут готують поліцейських, враховуючи основні концепти Стратегії МВС України-2020: «Твоя безпека», «Твій захист», «Твій сервіс». Суть стратегії — протидія злочинності та створення безпечного середовища, якість і доступність послуг, прозорість і підзвітність для громадськості.

Як потрапляють навчатися в Академію?

Усе починається із заповнення онлайн-анкети та подання документів для участі в конкурсі. До майбутніх поліцейських висувають такі вимоги:

● потужна професійна та особистісна мотивація, усвідомлення важливості прийнятого рішення;

● вік від 21 до 35 років;

● вільне володіння державною мовою, англійська є плюсом;

● наявність водійських прав категорії В (якщо прав немає, є можливість пройти курс навчання);

● повна середня або вища освіта;

● відсутність судимості;

● стресостійкість, витривалість — одні з найважливіших якостей характеру.

Відбір має кілька етапів — комп’ютерне тестування, військова медична комісія, екзамен з фізичної культури та фінальна особиста співбесіда з комісією.

Тут можна дізнатися про Систему відбору кадрів та Відкриті конкурси. Ще більше можна прочитати на сайті Академії та її сторінці на Facebook.

Серед випускників Академії патрульної поліції близько 17% — жінки

Що вивчають в Академії патрульної поліції

У закладі викладають 39 предметів за чотирма напрямками.

Блок загальноправової підготовки включає правила дорожнього руху, антикорупційне законодавство, конституційне право, права і свободи людини.

Блок спеціальної підготовки навчить працювати з базами даних, планшетами, алкотестерами, радарами для фіксації швидкості руху автомобілів TruCam.

Цикл предметів професійного спрямування охоплює навички стресостійкості, ефективної комунікації, толерантності та недискримінації.

Тактична і вогнева підготовка передбачає відпрацювання здобутих навичок, обігруються реальні ситуації та сценарії ймовірних подій.

Співвідношення жінок та чоловіків серед українських патрульних поліцейських сягає європейського рівня. Крок у толерантне та гендерно збалансоване суспільство

Один з поверхів Академії повністю облаштований для відпрацювання сценаріїв з реальної роботи патрульного. Тут є імітації бару, магазину, квартири та поверху житлового будинку. Готують до різного: пограбування, викриття наркоторговців, домашнє насильство, конфлікти з нанесенням важких тілесних ушкоджень, тому вміння надавати першу домедичну допомогу також є важливим. Під час таких тренінгів майбутні поліцейські навчаються володіти собою в стресових ситуаціях, швидко та успішно приймати стратегічні рішення, продумувати хід ситуації на кроки вперед. Також на території Академії є мультимедійний тир і полігон .

Навчальну програму корегують згідно із сучасними викликами. Наприклад, раніше найбільш актуальними проблемами було керування автівкою напідпитку та порушення правил безпеки дорожнього руху. Наразі додалися кіберзлочинність, шахрайство з банківськими картками й робота з людьми, які мають психічні розлади. У будь-якій ситуації правоохоронці мають вчитися проявляти психологічну стійкість, демонструвати рішучість власних дій, водночас завжди бажано уникати застосування сили та все вирішувати в мирному контексті.

Наголос на практику

В Академії працюють 54 викладачі, п’ята частина з них не має поліцейського звання. Викладачі-поліцейські знають, чого потрібно навчити майбутніх правоохоронців, а педагоги розуміють, як це найкраще зробити.


«Це не ви обираєте професію поліцейського. Це професія поліцейського обирає вас. Якщо ви «зламаєтесь» — ця професія просто не прийме вас у свої ряди. Не дійдете до кінця навчання в Академії — не протримаєтесь ані дня на лінії», — наголошує начальник академії Вадим Лісничук.


Навчання тут індивідуалізоване. Якщо котрийсь слухач не може опанувати великий масив теорії, для нього організовують індивідуальні консультації. Більшу частину навчальної програми займає напрацювання практичних навичок. Також Академія практикує бінарні заняття. Наприклад, до слухачів приходить суддя Верховного Суду або чемпіон світу з регулювання дорожнього руху і розповідає їм про свій досвід.

Навчальний план сформований на основі досвіду кількох країн. Павло Кулішенко, заступник начальника Академії з навчальної роботи, розповідає, що в кожній з них є свої особливості. У США запозичили практику розігрування сценарію — слухач повинен від початку до кінця опрацювати звичайну робочу ситуацію, використовуючи набуті знання. З Канади запозичили методики виховної роботи — відпрацювання дисципліни, гартування сталевої волі та плекання духу братерства.

Випускники Академії патрульної поліції

«Братерство ми формуємо від самого початку навчання в Академії, в одній групі «змішуємо» слухачів з різних міст України, — наголошує заступник начальника закладу. — Потім бачимо на Facebook, що вони підтримують добрі стосунки, приїздять одне до одного в гості. Нещодавно тернополянин запросив маріупольця на своє весілля».

Скільки треба вчитися на патрульного

Відмінників нагороджують золотою або срібною медаллю.

«У Дніпрі наш випускник врятував життя людині, — розповідають викладачі Академії. — Він сам стікав кров’ю, але до приїзду швидкої зміг надати таку кваліфіковану допомогу, що медики були вражені вміннями звичайного поліцейського. А слухач, який учиться зараз, одного разу пішов увечері за покупками і затримав у магазині грабіжника».

Наразі навчання в Академії триває 4 місяці, проте незабаром програму подовжать до півроку. Під час всього курсу слухачам виплачують стипендію.

Тренування в «ігрових кімнатах» Академії за сценарієм змодельованої ситуації. Все починається з виклику «102»…

До складання Присяги поліцейського та подальшої роботи патрульними допускають лише тих, хто успішно склав іспити. Середній відсоток тих, хто вибуває з Академії за власним бажанням або через неуспішність чи недопустиму поведінку, приблизно 15 %. У США цей відсоток може сягати 30. У Німеччині лише 3 %, причому разом із жорсткими умовами вступу в разі відрахування студент має повернути всі витрати, що пішли на його безкоштовне навчання.

Після завершення курсу підготовки в Академії патрульної поліції випускників направляють туди, куди вони були прийняті перед навчанням. А згодом вони можуть перевестися в інше місце проходження служби за бажанням.

Розклад дня

О 06:20 на слухачів Академії чекає ранкова зарядка. Далі душ, сніданок, шикування та початок занять, які тривають до обіду. Після обідньої перерви — другий блок навчальних предметів. Після завершення — спортивні змагання, патріотичні та виховні зустрічі, консультації викладачів. Завершується день слухача вечірнім шикуванням та вечерею о 18:30, після чого слухачі мають вільний час для відпочинку та самопідготовки. Субота та неділя — вихідні, коли студенти можуть поїхати додому, адже навчається в київській Академії молодь з різних куточків країни.

Протягом дня і викладачі, і слухачі вітаються одне з одним словами «Бажаю здоров’я!» Так тренують дотримання субординації та формують командний голос.

Студенти Академії патрульної поліції можуть харчуватись у їдальні та проживати в гуртожитках Національної Академії внутрішніх справ, розташованих поруч із навчальним корпусом. Чоловіки й жінки в гуртожитках живуть на різних поверхах. Дівчат серед слухачів Академії близько 17 %.

Кожна з груп має власні девіз і вимпел — вузький довгий прапор. На стінах закладу зібрано вже чимало таких пам’яток про випускників. Згодом тут планують відкрити музей, адже колекція зростає.

Курсові офіцери Академії патрульної поліції

Do you «speak police»? (Чи спілкуєшся ти «поліцейською»?)

На сьогодні в Академії немає курсів англійської мови, але керівництво розуміє, що ця дисципліна надзвичайно важлива. У великих містах часто проводять міжнародні заходи, гостями яких є іноземці.

Поліцейські повинні знати англійську мову професійного спрямування — вміти розтлумачити права, пояснити правила, запитати про стан здоров’я, щоб надати першу медичну допомогу. «Тому нині ми шукаємо спеціаліста, щоб із наступного навчального року обов’язково включити до розкладу англійську мову як факультатив», — зазначають в Академії.

Школа супергероїв та волонтерство

У планах закладу багато проектів, спрямованих на роботу з громадою. Серед них — волонтерська допомога. Так, викладачі установи в рамках благодійного проекту «Школа Супергероїв» навчають дітей у лікарні «Охматдит», співпрацюють зі спеціалістами громадської організації «Ла Страда-Україна», що захищає права жінок. Часто спілкуються з учителями та школярами, розповідаючи їм про офіцерів поліції, до яких слід звертатися для вирішення будь-яких конфліктних ситуацій.

Курсовий офіцер чіпляє поліцейській жетон випускниці Академії

Нещодавно Академія також підтримала акцію «16 днів проти насильства», спрямовану на підвищення рівня самосвідомості, толерантності та гідності майбутніх поліцейських. Представили проект «ПОЛІНА» (від слів «поліція» і «насильство») на тему «Особливості роботи мобільних груп з протидії домашньому насильству».

Діяльність Академії підтримують МВС України, Національна та Патрульна поліція України, а також міжнародні партнери з урядів США й Канади: посольства обох країн, Проект підтримки підготовки поліцейських (РТАР), Міжнародна програма підвищення кваліфікації для органів кримінальних розслідувань Департаменту юстиції США (ICITAP).

Поділитися цією статтею
Автор: