Телеведуча Марічка Падалко на своїй Facebook-сторінці написала, що розчарована новим курсом «Захист України», який її донька відвідує в київській школі. 

«Два уроки поспіль діти записували під диктовку вчителя «інструкцію» як розбирати автомат навіть без жодного зображення автомата. Я вже не кажу про його муляж. Звісно, половину назв деталей зброї вони навіть не розуміли.

Потім два уроки марширували у спортзалі. «Струнко», «Рівняйсь». Такий вигляд має «реформований» урок «Захист України», від якого в мене були великі очікування — і як в мами, і як в журналістки», — написала Падалко.

За словами журналістки, не справдилися сподівання щодо нового наповнення предмета, на уроці також відсутнє навчання новим навичкам, хоча на це для старшокласників раз на два тижні виділяється цілий день, їх звозять до школи, що стала осередком для кількох інших навчальних закладів столиці.

За пів доби допис зібрав понад тисячу реакцій, більше 200 передруків та майже 3 сотні коментарів. Однією з перших була реакція від Міністерства освіти.

Київ — єдиний регіон, який не долучився до експерименту від МОН. Модельна навчальна програма «Захист України» упродовж 2024–2026 років впроваджується як всеукраїнський педагогічний експеримент. На це виділено півтора млрд грн державної субвенції. Київська частина вже є на рахунку столичного департаменту освіти. Втім скористатися цими грошима Київ не може, оскільки не доєднався до інноваційного проєкту.

Цьогоріч у серпні це питання порушувала депутатка Київради Аліна Михайлова.

«Департамент освіти Києва – єдиний, хто відмовився до цього долучитись. Тобто свідомо відмовляється від нової програми в Києві і підготовки вчителів. Виходить, що всюди, навіть у Донецькій області, школи, які створили осередки, вчитимуть Захисту України по-новому, а в Києві – ні», написала Аліна Михайлова.

На цей закид у відомстві відповіли, що не отримали від МОН належного запрошення, програму «Захисту України» реформують по-своєму, на це виділили гроші з місцевого бюджету.

«…для реалізації програми «Захист України» у столиці виділили та розподілили між районами субвенцію 143,1 млн грн, де 41,2 млн грн – з міського бюджету, що є максимальною сумою серед усіх регіонів країни. Додатково столиця при підготовці до нового 2024/2025 навчального року виділила 23,7 млн грн на оснащення кабінетів «Захист України» сучасним обладнанням».

Оновлена програма «Захист України» складається з 10 модулів і спрямована на розвиток практичних умінь. До них входять: домедична допомога, навички управління безпілотниками, тактична медицина, радіозв’язок та інші сучасні технології, що відповідають реаліям воєнного часу. Програма також допоможе учням розвинути емоційну стійкість і вміння діяти в екстремальних ситуаціях.

Поділитися цією статтею