Міністр освіти і науки Оксен Лісовий презентував нову стратегію розвитку МУШ. За словами очільника відомства, відтепер Міжнародна українська школа, створена у 2007 році, ще й координуватиме всю мережу україномовних освітніх закладів та осередків.

Раніше це була дистанційна школа для українських дітей, які, перебуваючи за кордоном, зберігали освітній зв’язок зі своєю країною. Більшість учнів — це були діти дипломатів та працівників компаній, які мають закордонні представництва.

Новий напрямок діяльності Міжнародної української школи — координація і допомога у забезпеченні

  • освітнім осередкам на тимчасово окупованих українських територіях,
  • українським освітнім осередкам, суботнім та недільним школам, освітньо-культурним центрам за кордоном.

Першим кроком, за словами міністра освіти, стане інвентаризація, тобто вивчення, де і скільки українських школярів отримують освіту українською; які потреби мають освітні осередки та центри. Держава обіцяє таким закладам допомогу за запитом підручниками, дидактичними матеріалами, консультаціями. Перший етап збирання інформації триватиме пів року.

У бюджеті на наступний рік вже закладені кошти на ці матеріали. Далі, розповів міністр Лісовий, почнеться взаємодія з основними осередками, які Міністерство визначить як першу пілотну групу. Старт цього етапу запланований на 1 вересня 2025 року. Що більший освітній осередок, то вищі шанси потрапити до пілотного проєкту.

Зараз у системі МУШ — 42 осередки, у планах на 2026 — 100 центрів-партнерів по всьому світу.

Як зазначив член парламентського освітнього комітету Роман Грищук, зараз за кордоном перебувають майже 850 тисяч українських дітей шкільного віку, лише третина з них пов’язані зі своєю освітньою системою.

Поділитися цією статтею