У 2024 році ДПА для 9-х класів проводити не планують. 

Про це в новому інтерв’ю для НУШ повідомила очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко. 

«До розроблення інструментів оцінювання для 9-го класу будемо підходити поступово, адже розуміємо комплексність і складність цього питання», — прокоментувала вона. 

У законопроєкті № 9046 передбачено обов’язкове оцінювання для дев’ятикласників із чотирьох предметів: українська мова, математика, історія України та іноземна мова. Розглядається можливість включення природничих наук у форматі інтегрованого тесту.

Оцінювання буде зосереджене на завданнях, що вимагають розгорнутих чи коротких відповідей, оскільки це відповідає принципам Нової української школи. Розглядається можливість усної та письмової частин тестування в різних форматах, зокрема комп’ютерного оцінювання для швидкої перевірки завдань через цифрові системи, використовувані вчителями. Оцінювання базуватиметься на стандарті, оскільки важливо перевірити компетентності, незалежно від освітніх програм учнів.

Щодо 11–12-х класів, то механізм проведення НМТ залишається без змін, з трьома обов’язковими предметами та одним за вибором. Поступово планується розширення кількості предметів на ЗНО та НМТ до п’яти.

Поділитися цією статтею