Ключовим обов’язком є відповідальність вчителя та керівника школи за безпеку і здоров’я дитини під час її перебування в закладі освіти, зокрема її захист від жорстокого поводження.

Про це розповів у своєму дописі освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

«За порушення стандартів та вимог до вчителів застосовуються досить жорсткі санкції. У деяких країнах для того, щоб працювати в освіті, вчителі мають отримати ліцензію, якої можуть позбавити в разі порушення правил (Швеція). За невиконання певних професійних обов’язків у Польщі вчитель може бути, зокрема, відсторонений від педагогічної діяльності або звільнений із забороною прийняття на роботу вчителем упродовж трьох років», — зазначає він.

Також учитель відповідає за якісний освітній процес у класі. Але тут йому на допомогу приходять заходи, які в Україні досі у стані дискусії.

«Наприклад, у Швеції використання мобільних телефонів під час навчання можливе лише за згодою вчителя. Телефон можуть забрати в учня, щоб запобігти збоям у навчанні або образливій фотозйомці», — додає Горбачов.

У новій публікації освітній омбудсмен досліджує особливості зони відповідальності вчителя у Польщі, Швеції, Франції, Німеччині та Великій Британії. Більше про це можна прочитати за посиланням.

Дізнатися більше
Поділитися цією статтею