У межах ініціативи «Без бар’єрів» провели Дослідження доступності міських просторів і виявили низку проблем, які варто усунути, аби спільними просторами, зокрема в навчальних закладах, було зручно користуватися всім.

«Міські простори є недоступними, некомфортними та часто небезпечними в користуванні не лише для маломобільних людей, а й загалом для всіх містян. Ми сконцентрувалися на пошуку проблем доступності, з якими стикаються маломобільні особи, адже вони найсильніше відчувають недоступність міських просторів. Якщо ми виправимо проблеми для маломобільних людей, то міста стануть безбар’єрними для всіх. Ми дослідили державні норми, щоб дізнатись, як вирішувати ці проблеми, та виявити ті, які залишилися неврегульованими», — розповідають організатори дослідження.

Зокрема, дослідники виявили низку проблем в облаштуванні спільних просторів навчальних закладів.

Архітектурні проблеми, які стосуються шкіл, — це ганок і вхід. Ось які труднощі виявили в цьому просторі:

  • Неправильні пандуси. Їх немає біля входів або вони надто круті для комфортного підйому для людей на кріслах колісних чи батьків з дітьми. Також замість суцільних пандусів влаштовують окремі подвійні рейки, по яких теж неможливо пересуватися.
  • Немає тактильної плитки. Біля входів до будинку, сходів у підвальні приміщення та приямків немає попереджувальної тактильної плитки або інших тактильних способів застереження. Це може бути незручним та небезпечним для людей з порушенням зору.
  • Важкі двері. Важкі залізні двері небезпечні, бо їх складно відчиняти і не завжди можна втримати. Висока потужність автодоводчиків та відсутність кнопки автоматичного відкриття дверей з можливістю їхньої фіксації робить цей процес складним для людей на кріслах колісних.
  • Високий поріг. Двері на вході з високим порогом — додаткова перешкода для людей на кріслах колісних та батьків з дітьми на колясках. Найчастіше з високим порогом роблять протипожежні двері.
  • Вузький прохід. Прохід у дверях роблять вужчим за нормовану ширину дверного отвору. Через надто вузький отвір дверей люди на кріслах колісних не можуть потрапити всередину.

Інша проблема — шкільні майданчики. На деяких зовсім нічого робити, або є елементи, які взагалі можуть бути небезпечними для дітей.

Ще одна з проблем: немає місця для відпочинку, у контексті шкіл — це ресурсні кімнати.

Немає місць для перепочинку, які вкрай необхідні маломобільним людям, особливо якщо вони мають додаткову ношу, наприклад, для батьків з дітьми, велосипедистів та людей старшого віку.

Повністю Дослідження доступності міських просторів дивіться на сторінці проєкту.

Дослідження доступності міських просторів — нульовий етап у розробці Альбому безбар’єрних рішень, що створюється в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Розробниками Альбому безбар’єрних рішень виступають компанія Big City Lab спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та громадською організацією «Безбар’єрність» за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії.

Поділитися цією статтею