Сімейна освіта для школярів стане доступною з 1 вересня. Таке нововведення запровадило Міністерство освіти, а зараз відповідне положення на ухваленні в інших міністерствах. 

Перейти на сімейну освіту зможуть усі охочі, достатньо буде лише написати заяву, а тому в МОН з нового навчального року чекають на значне збільшення «домашніх учнів». Сьогодні таких дітей в Україні — 54 тисячі. Як зробити такий перехід комфортним для дитини та чи варто навчатися вдома, розповіли «1+1».

За словами психолога, у якої двоє з трьох дітей навчаються вдома, домашнє навчання підходить не всім, і починати готуватися до такого переходу варто за пів року.


«Підготуватися перш за все мають батьки, самі. Тому що дуже часто саме батьки виявляються не готові. Не готові до того навантаження, з яким вони стикаються. Яким чином? Проконсультуватися зі спеціалістом. Щоб зрозуміти, з якими складнощами вони зустрінуться», — каже психолог Юлія Магеррамова.


У Міністерстві освіти кажуть, що з нового навчального року стати домашнім учнем буде набагато легше. Адже в Україні змінили положення «про індивідуальну освіту».


«За новим законодавством, індивідуальною вважається сімейна освіта, екстернат і педагогічний патронаж. Педагогічний патронаж передбачає супровід педагога від школи, екстернат і сімейна освіта — це тільки консультації і оцінювання. Сімейна освіта і екстернат дуже схожі між собою, але різниця в тому, що на сімейну мають право всі, а екстернат — це виключний перелік осіб», — розповідає державний експерт Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Олена Ліннік.


Щоб організувати сімейне навчання вдома, достатньо принести відповідну заяву до школи за місцем реєстрації. Приймати їх почнуть з першого вересня, коли запрацює відповідне положення. Після цього викладачі допоможуть скласти навчальний план та проведуть і з батьками, і з дитиною консультацію. А наприкінці семестру на дітей чекатиме оцінювання знань.

Поділитися цією статтею
Автор: